Interjú - Shock! magazin

Eddigi életem legspontánabb interjúját olvashatjátok az alábbiakban. A szenvedő alany a progresszív rockban utazó Trinity zenekar dobosa, Kun Krisztián volt, akit egy nyárias őszi este meginvitáltam ICQ-n egy kis chates beszélgetésre. Remélem nem volt hiába. :)

Vázold fel nagy vonalakban a zenekar eddigi életét, fontosabb eseményeit...

Marcival, a billentyűs-énekessel egy gimnáziumba, egy évfolyamra jártam, de akkor még valahogy nem alakult ki köztünk "komolyabb kapcsolat".
Aztán később kezdtünk valamiért találkozgatni a Trefort kertben, kazettákat, CD-ket cserélgetni, mikor kiderült, hogy hasonlóan progresszív zene az ízlésünk, csak én a metal felől, ő a rock felől jött. Mutattunk egymásnak zenéket, aztán ‘99 őszén határoztuk el, hogy nekikezdünk zenélni közösen, és jó 1 évig csak ketten zenélgettünk, mert még nem találtunk társakat, bár keresgéltünk, próbálkoztunk rendesen.
Aztán jött Zoli, a basszgitáros, egy másik, Golden Rust nevű metal együttesemből. Na, innentől vált komollyá a dolog, mert már legalább egy Emersonos felállással rendelkeztünk. Még 2000 végén csatlakozott Feri gitárral és Zsófi fuvolával, így meg is rendeztük első koncertünket a VII. kerületben, a próbatermünkben.
2001 elejétől kezdve lépünk fel rendszeresen a Jókai klubban. Pár hónapja történt egy gitárosváltás, Feri helyére Tőgyi Balázs került, abszolút 70-es évekbeli progresszív arc. :)) Saját számainkból még tavaly nyáron összedobtuk első demó CD-nket, de azóta már kb. másfél órányi saját anyagunk van.

Említetted az Emersonos felállást, ezek szerint ti inkább a szó klasszikus értelmében vett progresszív zenét művelitek?

A klasszikus értelmet a "haladóság, újítás" jelenti? Mert akkor azt hiszem, igen.

Aha, amikor még nem a virgáról és a matekról szólt a progresszivitás. (Nem mintha az olyan rémes lenne...)

Elég sok stílus keveredik, alapvetően Emerson, Genesis-irányból indultunk (tőlük játszunk főleg feldolgozásokat koncerteken), de sok komolyzenei, jazz, sőt, modern hatás is hallható zenénkben.

Azért ez elég érdekes, hogy pont az Emerson útját járjátok - mondjuk erősen billentyűközpontú a zenétek - mivel a korotok alapján mást várna az ember. Honnan jött mindez nálatok?

Egyrészt alapvető belső vonzódás a progresszivitás meg az igényesség felé, másrészt a jelenleg rádióban hallható zenék iránti ellenszenv. Nekem mindig is az érzelem kellett egy dalban, és ez manapság pont hiányzik.

Értsem úgy, hogy szerinted nincs érzelem egy mai progresszív metalnak titulált zenekar dalaiban? Vagy milyen érzelmet hiányolsz pontosan?

Nem így értettem, a mai rádiós zenékről beszéltem. A progresszív metalt imádom, és nagyon sok zseniális zenekar létezik mostanában a stílusban. Én alapvetően inkább azt hallgatok, mint Emersont, ez főleg Marcinak, és Balázsnak a fő hatása.

Te - mint dobos - milyen hatásokat építesz be a zenétekbe?

Azt hiszem, én hoztam a metalosabb dolgokat, ha van egyáltalán ilyen. Na meg egy bizonyos Mike Portnoy tipikus témái is lehet, hogy kihallhatóak itt-ott... :)))

Konkrétan milyen dobosok hatottak rád? Rengeteg rockzenész Neil Peartet, a Rush dobosát tartja etalonnak. Számodra az ő munkássága mit jelent?

Leginkább a már említett Portnoy, valamint a Panterás Vinnie Paul a fő hatás. Persze “kiskoromban" én is Lars Ulrich-al kezdtem... A Rush csak később jött nálam (a metal felől jöttem a progresszív zenébe...), és már nem tudott Portnoy mellett akkora hatássá válni. Mostanában még a Pain of Salvation nagy kedvenc, de a stílusunkban nagy szerepet játszik, hogy a számok nagy részét Marci, a billentyűs írja.

Ezek szerint neked inkább a technikás és dinamikus dobolás tetszik.

Aha. Imádom, ha valami egyszerre bonyolult és ötletes, mégis belesimul a többi hangszer által játszott harmóniába.

Ha egy dobost kellene kiválasztani, ki lenne az Isten? Gonosz kérdés, tudom :)

Akkor Portnoy. Azt hiszem, ez most már nem lep meg... :) Nem csak eljátszik hihetetlen dolgokat, de ki is talál.

Valóban nem lepett meg. :) Mennyit gyakorolsz általában? Érzésed szerint mi az erősséged és mi az, amin még sokat szeretnél fejleszteni?

Sajnos mostanában a gyakorlás leginkább csak a próbákra korlátozódott, ami heti egyszer 4 óra, plusz a másik együttesem, de tudom, hogy bőven van mit fejlődnöm, úgyhogy most iratkozom éppen vissza a dobtanáromhoz, hogy folytassam korábbi tanulmányaimat. Szerintem ha fáradt vagyok, sajnos pontatlan tudok lenni, meg technikailag van még mit fejlődnöm, viszont a bonyolult ritmusokra egyből ráérzek, és megbízhatóan tudom játszani, ami elég fontos nálunk.

Pontoyra visszatérve; szerinted van értelme, hogy olyan giga-mega dobcuccot állít össze magának?

Egy szintig van értelme, igen. Vannak dolgok, amik jobban hangzanak speciális dobokon, na meg a futamoknál is jó ha változatosabb, nem 2 tamon történnek ezek. Azon kívül van némely (kínai cin, chimes, üstdob, kolomp...), amiket nem használ az ember sokat, de itt-ott pont az kell. Amúgy én is rohamosan fejlesztem a dobcuccom, most már egész nagy helyre van szükségem koncerteken. :)

Ez jól hangzik, csak legyen olyan klub, ahol elfér a színpadon. :)

Na igen! A Jókai klub ilyen szempontból is alkalmas - bár Marcinak is nagy a cucca, és csak egyre nő! :) -, de jó lenne, ha találnánk még más, koncertezésre alkalmas klubot is! (Esetleg Petőfi csarnok, Dream előtt... :)) )

Térjünk vissza a demóra, amit említettél, és amiről nálunk is megjelent egy kritika. Rendkívül jó visszhangot kapott mindenhol, ahogy láttam. Ti is ilyen jól sikerültnek érzitek?

Akkor annak éreztük, bár elég sokat kevertük, míg legalább kicsit olyan lett, mint szerettük volna. Persze, tudtuk, hogy saját magunk által felvett anyag nem lesz soha olyan, mint szeretnénk. Most már visszahallgatva rengeteg a hiba és sokat változott azóta a zenénk, főleg a gitár tekintetében, még a demón szereplő számok is!

Hol vettétek fel?

Az akkori próbatermünkben, kimikrofonozva mindent, külön hangszerenként, aztán otthon számítógépen kevertük.

Nagyobb szerepet kapnak a gitárok ezentúl?

Igen. Végig lesz gitár majdnem minden számban, van, amelyik eleve gitártémára épül, sőt, olyan is van, amelyben csak 2 gitár van, billentyű nincs is. És míg a régi számok külön-külön is sok stílust tartalmaztak, az újak inkább 1-2 stílusú, dalcentrikusabb számok, inkább egymástól különböznek nagyon.

És a billentyűstök mit szól a billentyű nélküli dalhoz??? :) Az is az ő szerzeménye?

Ő írta. Ja, és ő az egyik gitár benne, mivel gitározik is. Legutóbbi koncertünkön volt egy szám (Genesis), amiben ő gitározott (ilyen több is volt), és én billentyűztem. :)

Tudsz billentyűzni is?!

Ez így túlzás. Még általános iskolában tanultam zongorázni 3 évig, és azért valami megmaradt.

Ülős koncerteket tartotok. Mit is takar ez pontosan? (Hátha valakinek esetleg nem tiszta milyen is egy ilyen esemény.)

A közönség székeken ülve hallgatja a koncertet. Mindig kirakunk kb. 100 széket, így mindenkinek jut hely, mivel kb. 80-an szoktak lenni a koncertjeinken.

Hallgatóbarát ötlet. :)

Szerintem az ülős koncert logikus, mivel nem hajrázós zenét játszunk, inkább az érzelem, hangulat vagy a zenészek játéka a fontos.
És hangulatos is szerintem.
Én szeretem az ülős koncerteket. Egyszer szívesen végighallgatnám magunkat is onnan... :)))

:)))) Mikor volt utoljára koncertetek? Nyáron nem mozgolódtatok?

Nyáron nyaraltunk, ezért sajnos nem is próbáltunk. Most kezdtünk újra bele, és novemberben szeretnénk már újra koncertezni a Jókai klubban, mivel utoljára, ha jól emlékszem, áprilisban voltunk ott.

Te voltál már ülős koncerten? Mármint közönségként. :)

Persze, voltam. És remélem, a holnaputáni After Crying/Vedres Csaba koncert is az lesz, mert az úgy hangulatos, és megyünk is persze mindannyian!!

Úgy tudom kaptatok kiadói ígéretet a majdani első lemezetekre. Mesélj erről bővebben egy kicsit...

Tavaly ősszel, miután elkészült a demónk, igyekeztük minél több helyre eljuttatni, főleg progresszív körökben, várva a véleményeket, kritikákat. Így került hozzátok is és a Periferic Records vezetőjéhez, Böszörményi Gergelyhez is, aki rögtön visszahívott minket, miután meghallgatta, és szóbeli ajánlatot tett egy majdani első CD kiadására. Azóta is kapcsolatban maradtunk vele, bár a konkrét szerződésről egyelőre még nem esett szó. Mivel most már van annyi számunk, amiből az első CD összerakható, sőt, lesz, ami le is marad, ráadásul az album koncepciója, története is megvan. Finomítgatások, na meg sok-sok próba van már csak hátra remélhetőleg. Így, ha minden összejön, jövő év első felében akár már a lemezboltokban is találkozhattok majd a nevünkkel.

Demós számok is lesznek rajta vagy csak újak?

A demóról is lesznek rajta számok, de csak amik a koncepcióba illenek.

Ezek szerint konceptalbum lesz? Elárulod a történetet?

Igen, konceptalbum lesz, a történetről egyelőre Marci, a fő kitalálója engedélye nélkül nem beszélnék. Annál is inkább nem, mivel amúgy is azt szeretnénk, ha a hallgató veszi le magának a gondolatait, szerinte miről is szól az album.

Magyar vagy angol szövegek lesznek rajta?

Alapvetően magyarok a szövegeink, de ha már kiadjuk az albumot, szeretnénk egy angol verziót is csinálni, csak a külföld felé való terjeszkedés terve miatt.

Kizárólag Marci szerzi a zenét és a szövegeket és a többiek csak kiegészítik ezeket, vagy ti is visztek ötleteket, amiből dal formálódik?

Leginkább úgy néz ki a dalírás, hogy Marci hoz ötleteket, vagy akár számtervet, és próbán összerakosgatjuk, ötleteket adunk hozzá. De olyan is volt már, hogy jammelgetésből megragadt 1-2 téma a fejében, sőt, a Sötéten virradt rád a nap az én alapötletemből született, hadd legyek büszke rá! :)) De ilyenkor is főleg Marci rakja össze végső formában.

A szövegek sem túl hétköznapiak...

Na, azok viszont teljesen Marci szüleményei. Miután a zenei rész kezd összeállni, egyszer csak leállít a próbára azzal, hogy megírta a szövegének első verzióját, olvassuk el, és találjuk ki, miről is szól! :) Én szeretem a szövegeit, mert általában pont az én érzéseimet is fogalmazza meg, ez leginkább saját kedvencemben (ha mondhatok ilyet), a Valahában volt így.

És kitaláljátok? :)

Azért ki szoktuk, legalábbis egyikünk rájön mindig...

:))) A demón szerepelt egy leányzó, fuvolán játszott. Terveztek ilyesmit a lemezre is?

Persze. Zsófi szerves :) része a zenekarnak. A gitárhoz hasonlóan a demóbeli 1 fuvolás számhoz képest a CD-n igen sok helyen lesz majd hallható a játéka.

Más, "külsős" hangszeres felbukkanása is várható?

A dalok keverésénél segít nekünk Mayer Balázs, de amúgy más hangszer nem lesz.

Számodra mi a legnagyobb kihívás ebben a zenekarban?

Egyszerűen szeretem a zenekart, meg a számainkat, de azért persze az mindig jó, amikor megírunk egy őrült témát, aztán sokadszorra már sikerül is eljátszani. :)

Bakiztok koncerteken?

Persze.

Na, ez hülye kérdés volt. :)

Felvettük a legutóbbi koncertünket kazettára, szörnyű volt visszahallgatni!

:)) Lemezen, koncerteken kívül van valami célotok/álmotok?

Legfőképpen szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a zenénket, és megszerettetni az igényes zenét azzal is, aki még esetleg nem is tud róla, hogy van ilyen. :) Az mindig nagyon jól esik (és van ilyen bőven!), amikor egy nem progresszív, sőt, még csak nem is rockrajongó mondja, hogy ez milyen jó zene!! Ja, és mindig is azt fogjuk játszani, amit mi magunk szeretünk, élvezünk, ebből nem engedünk!

Említettél egy másik zenekart is a beszélgetés elején. Mi is ez pontosan?

Zolival ketten részt veszünk egy Golden Rust nevű heavy metal együttesben is, akikkel főleg Judas Priestet, Iron Maident, Stratovariust és hasonlókat játszunk, valamint most bővítjük a menüt, kicsit talán a progresszív irányba is lépve egyet. Velük régebben már koncerteztünk is, de mostanában alakultunk át, egyelőre csak próbálgatunk.

Vannak komolyabb tervek ezzel a zenekarral is?

Számomra inkább szórakozás, ott inkább a koncert a cél, mert koncertezni szeretek. Szerintem Zoli is a Trinityt tartja fő együttesének. Én biztosan! Na meg ott kiélem metalos hajlamaimat!

2002.09.

Valentin Szilvia

Link küldés
.
Cikk nyomtatás