Interjú - mymusic.hu

Interjú március hónap zenekarával


mymusic.hu: Sziasztok!

Krisztián: Hello.

mymusic.hu: Ki van itt az együttesből?

Krisztián: Krisztián (dob), Zoli (basszus), végül csak ennyien. Nem könnyű időpontot egyeztetni. Eddig pont próbánk volt, de holnap mindenki korán kel, Balázsnak, a gitárosunknak pedig párhetes kislány is van.

mymusic.hu: Rendben. Akkor akár csinálhatnánk Golden Rust interjút is... :)

Krisztián: Na ja. Ennyire tájékozott vagy? :)

mymusic.hu: Hát nem akartam úgy leülni (virtuálisan) veletek, hogy nem nézek utána pár dolognak. De csak annyit tudok, ami a honlapotokon van. Olvastam az interjúkat.

Zoli: Az azért nem olyan kevés :) Bár nincs (még) olyan sok interjúnk.

mymusic.hu: Kettő volt fenn, meg pár lemezkritika, abból azért bőven.

Krisztián: Ja. Fenn van az összes, ami eddig megjelent rólunk. Még nem volt nehéz összeszedni.

mymusic.hu: Ez jó :) Másoknak még ennyi sincs, szerintem azért nem álltok olyan rosszul. Szóval, kicsit rendhagyó módon két dologról szeretnék beszélni veletek, és egyből ugorjuk át a zenekar alapítása, névadás, stb. dolgokat, mert azt ott úgyis olvashatják mások is.

Zoli: Rendben :-)

mymusic.hu: A két téma: egyik a jelen, másik a jövő.

Zoli: A jelenről sokat tudunk, a jövőről kevesebbet :-) Most épp az akusztikus koncertünkre készülünk, és a harmadik demót vesszük fel, többek közt.

mymusic.hu: Hallottam a Periferic recordsról...

Krisztián: Sokan hallanak róluk... :) Velük még 2-3 éve vettük fel a kapcsolatot az első demónk elkészülte után, és azóta ígéretünk van tőlük az első albumunk megjelentetésére. Ezt kb. ősszel tervezzük jelenleg... Folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, de semmiképpen nem akarjuk elkapkodni a stúdiózást, így a reálisnak gondolt album-megjelentetési időpontot folyamatosan korrigáljuk. :)

mymusic.hu: Ők jelentetnék meg a harmadik demót, ez igaz?

Krisztián: Nem. A harmadik demo ugyanúgy a saját próbateremben felvett, promóciós anyag lesz, többek között a Periferic felé is.

Zoli: De jelenleg nem tervezzük kiadni, igazából a cél az, hogy ne érjen minket meglepetés a stúdióban, ha végre el tudunk jutni valahova, illetve a kiadó és a sajtó felé egy tájékoztatás ez, hogyhol tartunk.

mymusic.hu: Értem. apropó, stúdió... Ti is megkapjátok a citysoundtól az 5 óra lehetőséget. A feltételeket majd megbeszéljük külön mailben.

Krisztián: OK, kösz. Az 5 óra stúdióidőt, amit tőletek nyertünk, a harmadik demóhoz szeretnénk felhasználni, ha már így alakult szerencsésen az egybeesés. Tökéletes alkalom, hogy megtapasztaljuk a stúdiózást, mielőtt élesben megy.

mymusic.hu: A citysound-nak köszönd, ne nekünk :)

Krisztián: Az első két demó amúgy hogy tetszett neked? :) Vagy most te kérdezel? :))))

mymusic.hu: Majd visszatérünk rá, az olvasók szerintem nem rám kiváncsiak... Ezek szerint már kész vannak az új számok. Mi várható a 3. demon?

Zoli: Vannak új számok, Marci időnként előáll új ötletekkel, csak szereti összerakni a nótákat, mielőtt elkezdjük közösen próbálni, formálni. 3. demó: három szám, már mindhárom hallható volt koncerten. Jelenések könyve - ezt már vagy másfél éve játsszuk, Lehettél volna - egy újabb lírai hangvételű szám, meg a Negyed Négyes Gyors, ami mostanában a koncertek ráadás-száma :-), instrumentális örömködés, eddigi legrövidebb számunk.

Krisztián: A második demó kicsit nyugisabb hangulatú volt, ez viszont gyorsabb, rockosabb lesz.

mymusic.hu: Igen ezt többen írták rólatok, és én is egyetértek vele. Kicsit túl szétfolytak a számok. A rövid most mennyit jelent? 5-6 perc?

Krisztián: 4 perc körüli. A Lehettél volna sem sokkal több, a Jelenések könyve viszont 10 feletti megint. Nyilván majd az első albumon meglesz az egyensúly a számok hangulata, tempója, hossza között.

mymusic.hu: És a "rockos"-ság miben nyilvánul meg? Több gitár lesz?

Zoli: Több gitár, Hammond, erőteljes dobtémák, ilyesmi. Azért a fuvolát sem felejtettük el, sőt, egyre virtuózabb témák bukkannak fel :) Az első demó óta folyamatosan növekszik a gitár és a fuvola szerepe, amióta pedig van rendes, (harmincéves :) Hammond orgona, azóta az is gyakran előkerül.

mymusic.hu: Ezt jó hallani. :) Ha eljut odáig, hogy kiadásra kerül a lemez a Periferic-nél, melyik számok maradnának ki, és melyik lenne biztos a lemezen?

Krisztián: A három demó nagyjából 80-90 perc összesen, így nyilván lemarad ez-az. Alapvetően koncepcióban gondolkozunhk szövegileg (pontosabban Marci, aki írja őket), így leginkább ezen fog múlni, mik lesznek rajta. Még ennyire nem merültünk el a majdani felvételek gondolatában (pl. stúdiókat sem nézegettünk még, hogy hol vegyük fel)

Zoli: Pl. a Két Hold és a Bolyongó a történet eleje és vége, így azokra mindenképp lehet számítani.

Krisztián: Ilyesmi meg már csak azért sem biztos így előre, mert a régi számaink is sokszor változnak folyamatosan. Pl. most készülünk az akusztikus koncertre, ami teljesen új hangszerelést, megközelítést igényel, és ebből is sok új ötlet merül fel, ami a későbbi, 'végleges' számban is megjelenhet majd.

mymusic.hu: Honnan jött az ötlet az akusztikus koncertre? Igen jól illik ehhez a zenéhez, így kézenfekvő, de azért nagy dolog ilyenre vállalkozni. Mennyiben más felkészülni rá?

Zoli: Teljesen :) Zongorát sem tervezünk bele, egyéb billentyűsök eleve kiesnek, így rengeteg témát kell gitáron reprodukálni. A fuvola maradhat :-) De pl. a dobok is máshogy, más felszereléssel szólalnak meg. Egészen meglepő hangulatok kerülnek így elő, spanyolos, oroszos témák, amiknek eddig nyomuk se volt - reméljük, sikerül jól bemutatni.
Krisztián: A legtöbb saját számunkat eljátsszuk így, ezeken kívül néhány, eleve ilyen hangszerelésre írt, akár tábortűz mellett játszható feldolgozás is lesz. Próbákon szoktunk néha ilyen számokat játszani spontán (improvizálgatunk, akár mindenki más hangyszernél is, mint szokott, meg játszunk egészen más stílusú dalokat, mint szoktunk), valamint igyekszünk új klubokat is megtalálni, kipróbálni zenénkkel, és valahogy így jött az ötlet...

mymusic.hu: Hát így ez a koncert elég ígéretesnek hangzik! És nekem személy szerint tetszik az ötlet. Nem lesz felvéve?

Krisztián: Mi is kíváncsian várjuk, milyen lesz.

Zoli: Felvétel: a hely adottságaitól függ, de nem fűzünk hozzá nagy reményeket, eleve nem is lesz minden hangosítva, ami ilyen szempontból bonyolítja a dolgot.

Krisztián: Van pár régebbi koncertfelvételünk, de egészen más visszahallgatni. Azokat inkább nem terjesztjük... :) A legutóbbi Jókais koncertünket videóra is felvettük magunknak.

mymusic.hu: Gondolom seprőkkel játszol, meg ilyenek. Én emlékszem rá, de az olvasóknak elmondhatjátok azt is, hol lesz. :)

Krisztián: A minimális dobcucc még alakul, de lesz csörgő, rototom kézzel, és esetleg dobseprű pergőn, de ennél több biztosan nem. Végre kocsi és cipekedés nélkül akarunk koncertezni, ennek megfelelően minél kevesebb cuccot vinni. A Rézmál kávézóban lesz, a Marczibányi téren, április 30.-án este. Itt nem voltunk még, reméljük, jó hangulatú hely, és akkor még találkozhattok velünk itt máskor is.

Zoli: Annak is megvan a hangulata, amikor négyen cipeljük az ötvenkilós orgonát, tudva, hogy hátravan még legalább kétszer ennyi felszerelés, amit be kell zsúfolni a kocsikba, de azért nem ragaszkodunk hozzá minden alkalommal :)

Krisztián: Azért ebből az élményből is lesz a közeljövőben, mert május 22.-én a Jókai klubban lesz a már megszokott koncertünk, teljes felszereléssel, Hammonddal, 2x1 órában.

Zoli: + remélhetőleg teljes közönséggel :)

mymusic.hu: Kívánom hogy jól sikerüljön a koncert. Két kérdésem van még. Az első kicsit kényesebb, de azért megkérdezem. Nem gondolkodtatok még egy külön énekes felvételén? Én a magas hangoknál úgy hallottam néha vannak gondok. A számok jól meg vannak írva, de sokat dobna rajta egy biztosabb hang.

Zoli: De, nemrégen Marci is úgy döntött hosszas megfontolás után, hogy megpróbálkozunk külön énekessel - sajnos még nem találtunk megfelelő embert, pontosabban még senki olyat nem, akit mi is és ő is el tudná képzelni a Trinity énekeseként. Azért próbálkozunk tovább, csak valahogy nem tolonganak a jelentkezők, nem sokan akarnak ilyen zenében énekelni...

Krisztián: Na meg, ha már új énekes, akkor tényleg olyat szeretnénk, aki minőségileg sok pluszt jelent. Amúgy koncerten is meg lenne az előnye egy énekesnek, mint frontember, na meg ekkor Marci tervei a sok vokállal is megoldódhatnának. Jó lenne persze már az album felvételére megtalálni az illetőt...

mymusic.hu: Értem. Biztos nem egyszerű, mert a zenétekben elég nehezek az énektémák, mindenképpen képzett hang kell hozzá.

Zoli: Ez az egyik, viszont sok az instrumentális rész, amikor épp nincs ének, ez pedig az énekes szempontjából nem egy nyerő kombináció, bár, ha valamilyen hangszeren is játszik, akkor találunk neki feladatot :-)

mymusic.hu: Hát így még nehezebb lesz találni :) Remélem, egyszer majd élőben is tudunk találkozni, és a legközelebbi interjút szóban tudjuk csinálni.

Zoli: Igen, mi is azt beszéltük, hogy úgy jobban ki tudunk bontakozni :)

mymusic.hu: Az utolsó kérdés (természetesen) az oldallal kapcsolatos :) Mi a véleményetek a kezdeményezésünkről és van-e esetleg ötletetek ezzel kapcsolatban?

Zoli: Tetszik, természetesen :-) A későbbiekben akár egy zenei fesztivált is el tudok képzelni, változatos zenekarok fellépésével. Amellett, hogy így esetleg más hasonló stílusú zenekarokkal is könnyebb felvenni a kapcsolatot, esetleges kölcsönös koncertszervezés céljából...

Krisztián: Találkoztam már a neten hasonló kezdeményezéssel, de ez sokkal összefogottabbnak, rendezettebbnek tűnik, meg az együttesek is igényesebbek, ami lehet, hogy azon is múlik, hogy minden regisztráció egy szűrőn esik át.

mymusic.hu: Igen ezt mi is, sőt :) Már csak a szponzorokat kell felhajtani, de remélem ha idén nyáron nem is, de legkésőbb jövőre lesz már valami nagyobb megmozdulásunk.

Krisztián: Számíthattok ránk, ha úgy gondoljátok :)

mymusic.hu: Köszönjük :) Ötletünk is lenne, persze ezt csak csendben megjegyzem. Az indexes fórumotok pl. átköltözhetne hozzánk. Több ember tudna a lapról, ami most az elején sokat jelent. Persze fellépőként is számítunk rátok majd. :)

Zoli: Felvetjük az ötletet :-) Bár az ottani társaság nagy része tősgyökeres i****es (:-), esetleg nyitunk egy párhuzamos fórumot, hátha átszoknak :-)

Krisztián: Az énekes-keresésünkkel kapcsolatban mindenesetre már hirdettünk a fórumotokban!

mymusic.hu: Szóval vissza a témához. Van még valami, amit elmondanátok az olvasóknak a zenekarról, tervekről?

Krisztián: Fontos, hogy a zenekar igen jó baráti társaságot is alkot, és reméljük, a majdani énekessel is akkora szerencsénk lesz ilyen szempontból is, mint az eddigi zenészek megtalálásával volt.

Zoli: Szívesen mennénk a fővároson kívül is koncertezni, csak még nem ér el elég messzire a kezünk, hogy máshova is tudjunk koncertet szervezni, ötleteket szívesen veszünk...

Krisztián: Mondjuk Pesten sem könnyű jó klubokat, fellépési lehetőségeket találni, volt már ebből is sok problémánk. Persze, a koncertszervezés, felkészülés, dalírás, gyakorlás, reklámozás, honlapfrissítés a munka meg egyebek mellett eléggé felemészti az energiákat, és nincs még igazából menedzsmentünk vagy hasonló, aki levenné a vállunkról bármelyiket is (esetleg a munkát :)), de igyekszünk...

Zoli: Ja, www.kethold.hu :-)

mymusic.hu: Rendben. köszönjük a válaszokat, és mégegyszer gratulálunk a szavazás eredményéhez!

Krisztián: Mi is köszönjük, remélem, sikerült képviselnünk Rita, Marci és Balázs gondolatait is.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás