Demo 3 - zenész.info

A Trinity együttes 2004-es demofelvételeiről
Mire föl a rejtélyes cím? Nos, körülbelül annyira volt érthető számomra a Trinity együttes végletekig kimunkált, fifikás, progresszív rockmuzsikája, mint ahogy a fenti számsor dekódolása annak a számára, aki nem tudja, hány éves a kapitány. Lassan a számomra kritikaírás címszóval felkínált zenei anyagok kezdik meghaladni a képességeimet...
Jelen dolgozatom főhőse, a Trinity ( Szentháromság) zenekar 1999-ben alakult Budapesten, magasan képzett, lelkes fiatal muzsikusok részvételével, akik mindannyian 8-10 éves koruk óta tanulnak zenélni. A csapat jelenlegi átlagéletkora 26 év. Kezdetben trióban, az Emerson, Lake & Palmer mintájára képzelték el zenei kiteljesedésüket - innen a Trinity név - később azonban öttagúvá bővült a csapat - á lá Genesis. Pályafutásuk során számtalan tehetségkutató versenyen bizonyíthatták rátermettségüket, többször learatva a legjobb billentyűs trófeáját.

Jelenlegi felállásuk:
Balogh Zoltán - basszusgitár
Farkas Rita - fuvola
Kun Krisztián - dob
Segesdy Márton - billentyű, ének
Tőgyi Balázs - gitár, ének

2004-es demofelvételükön három szám található, mintegy tizennyolc és fél perc terjedelemben. Általánosságban elmondható, hogy dicséretes a felvétel hangminősége, különösen annak fényében, hogy a csapat próbatermében készült, és a keverést is maguk, jobban mondva a zenekarvezető billentyűs-énekes, Segesdy Márton végezték. Az anyag megszólalása arányos, minden hangszer, sőt minden hang tisztán érthető. Kívánom, hogy még sok ilyen próbatermi felvételhez legyen szerencsénk!

Átlagos zenehallgatók számára talán elriasztó az elő nóta, a Jelenések könyve közel tíz perce, ám a csapat nem ereszti el a gyeplőt, nem csökken a feszültség, mindig akad egy-egy újabb harmóniai csavar, ütem- illetve tempóváltás, ami új színt, új gondolatot hoz a monstre kompozícióba. A hangszeresek kiválóan teszik a dolgukat, csak a szólóének - intonációjában tökéletes - ám kissé sótlan, erőtlen mivolta hagy némi kívánnivalót maga után. Talán jót tett volna az éneksáv megkettőzése, esetleg vokális harmóniák felépítése. Üdítő a fuvola jelenléte, tiszta, éteri hangjával kellemes kontrasztot képez a ritmus- és harmóniahangszerek zord, súlyos ütemei, melódiái ellenében. Ha az ének is hasonlóan markáns lenne, mint a fuvola - e két hangszer mintegy kiegészíti egymást a kompozíció folyamatában, ha nincs ének, fuvola hozza az átkötő témákat - már semmi bajom nem lenne a nótával. Így azonban a magvas, súlyos gondolatok nem találnak elég átütő erejű tolmácsolóra. Szövegében kissé melankolikus e tétel, s ez elmondható a CD másik vokális kompozíciója, a Lehettél volna esetében is. Ez utóbbi nóta - ha jól értelmezem - szerelmi témájú, erős költői képekkel operál, zenéjében pedig akár sláger is lehetne, ha nem lennének jelen az "obligát módon szokatlan" (tessék?), váratlan harmóniák, s persze a fuvola éteri hangja. Itt már vokál is hallható. Mindkét nóta szövegét a zenekarvezető, Segesdy Márton írta. Ígéretes szövegíróval van dolgunk, aki magvas, eredeti gondolatokkal, világnézettel rendelkezik, ritmusában kellemes, prozódiailag helyes szövegeket ír, csak így tovább!

Harmadik tételként az instrumentális Negyed négyes gyors zárja a sort. Billentyű-centrikus nótával van dolgunk, á lá Emerson, azonban a többi hangszeresnek is van lehetősége a kibontakozásra. Néhol egész a málházós, öregfiús blues-ig képesek "lemenni", hogy aztán újra a dicső hetvenes éveket idézze a Hammond orgona, majd a fuvola vezessen elő kissé már "free" dallamokat, hangzásában leginkább a Jethro Tull-ra hajazva. A kompozíció kissé kurtán-furcsán, egyik pillanatról a másikra ér véget, nem hagy azonban hiányérzetet a hallgatóban (bennem legalábbis nem hagyott), hisz mindenki elmuzsikálta a számára kirótt, általa felvállalt penzumot, mi pedig lelkünkben új színekkel lehettünk gazdagabbak.

Ha pontozni kéne a Trinity 2004-es demofelvételét, tőlem a lehetséges abszolút maximumot kapnák. Majdnem kifogtak rajtam - vagy lehet, hogy ki is, csak én nem vettem észre - ezt döntse el a kedves olvasó.

A felvétel megrendelhető a zenekartól a trinity@kethold.hu e-mail címen, további információk pedig a www.kethold.hu oldalon találhatóak, ahonnan előző két demofelvételük zenei anyaga is letölthető.

Illés Norbert - Twangman

Link küldés
.
Cikk nyomtatás